Haugesund Sparebank Magasinsponsor

«Det er spesielt å være i samme klubb som pappa og farfar har spilt i»

Er det mulig å bli født inn i en klubb? Det kan i så fall ikke være langt unna for Rune Thuestad. Han kom nemlig til verden 26. oktober 1975.

Det sier deg kanskje ikke så mye? Vel, dette var altså samme dag som Vard spilte cupfinale mot Bodø/Glimt på Ullevaal stadion i Oslo.

Far John M. Thuestad var ikke på cupfinalelaget, men «Thias» står oppført med småpene 156 A-lagskamper for de røde. Han har i tillegg i en årrekke trent lag på aldersbestemt nivå. Han er æresmedlem og med i klubbens råd. Han er en slik person som i levende live kan se portrettfoto av seg selv hengende på veggen på Vardhuset.

– Med en slik bakgrunn; hadde du noe annet valg enn Vard da du begynte?

– Nja, kanskje ikke. Men det handlet nok vel så mye om kameratgjengen på Rossabø som jeg vokste opp sammen med. Det var jo et Vard-område den gang, med spillere som Eirik Horneland, Trygve Nygaard og Dan Ove Vikse, forklarer Rune Thuestad.

Trener

I dag er han én av trenerne på G15-laget, der sønnen Mathias spiller.

– Det passer meg fint. Laget har en ung hovedtrener som satser, selv har jeg ingen ambisjoner på egne vegne. Jeg er her for å utvikle klubben og spillerne. Bare bra om jeg kan bidra med den erfaringen jeg selv har fra banen, forklarer han.

– Og veldig fint for oss som da får vite hva som kreves av en som selv har spilt på A-lagsnivå, forteller sønnen Mathias, spiss og flanke på G15-laget.

ANGRIPER: Mathias Thuestad spiller er både spiss og flankespiller på Vards G15-lag.

ANGRIPER: Mathias Thuestad spiller er både spiss og flankespiller på Vards G15-lag. Foto: Grethe Nygaard

Han sikter seg inn på klubbens elitelag i 15-årsklassen.

– Målet er å vinne serien, men det kan bli vel tøft. Vi møter sterke lag fra sørfylket som henter spillere utenfra. Men en topp 3-plassering bør vi kunne klare, sier han.

Litt tilfeldig at det ble Vard

Ok. Mathias’ far har spilt i Vard. Farfaren har spilt i Vard. Veien virker å være lagt på forhånd, men det var faktisk ikke gitt at Mathias skulle følge i samme spor.

– Nei, egentlig var det litt tilfeldig. Jeg ble med på barnehagelaget som Gisle Jørgensen startet opp, og ble med videre der selv om vi flyttet til Førresfjorden da jeg begynte i 1. klasse, forteller han.

Å spille i nabolagsklubben Stegaberg var ikke aktuelt.

– Var det ikke fristende å spille sammen med klassekameratene dine?

– Nei, og etter hvert sluttet de uansett med fotballen.

– Litt tilfeldig at det ble Vard, sier du. Så tilfeldig at dersom Gisle Jørgensen den gang hadde startet Haugar-lag, så kunne du like godt endt opp der?

– Ja, faktisk.

– Og det hadde heller ikke gjort noe, skyter pappa Rune inn.

– Men samtidig er det jo gøy å være i samme klubb som pappa og farfar har spilt i. Bildet av ham henger jo på veggen her på klubbhuset, sier Mathias.

Vards 2003-kull har ett elitelag og ett 1. divisjonslag.

– Grunnen til at så mange fortsatt er med, tror jeg skyldes at vi har klart å holde gjengen samlet. Noen trener fire-fem ganger i uken, andre to-tre og noen nøyer seg med et par økter. Det har funger fint så langt. Målet har hele tiden vært at de skal få kunne holde på med fotballen så lenge som mulig, forklarer Rune.

Engasjementet øker når han snakker seg varm om å hindre frafallet i ungdomsfotballen.

– Hvor skal jeg begynne? Jo, det blir bare dumt om vi skulle hente inn spillere til laget vårt som er litt bedre enn dem vi allerede har. Vi ødelegger da andre lag, samtidig som vi mister en god del av våre egne som da ikke lenger får spilletid. Det er helt meningsløst. Og vi vet jo heller ikke hvem som kommer til å bli gode når de 14–15 år gamle, føyer han til.

Vard

  • Stiftet 2. juni 1916.
  • Har i år 51 påmeldte lag, samt ca. 50 fire-seks-åringer som er med på Rektruttakademiet.
  • Antall medlemmer 2018: 910 (240 jenter/kvinner, 670 gutter/menn)

Involvert

Rune Thuestad var i en årrekke fast inventar på Vards A-lag. Fotball dag ut og dag inn i flere år. Hvorfor velger han da å bli værende på klubbhuset når han kunne brukt ettermiddagene på helt andre ting?

– Nå har ikke jeg vært så veldig involvert etter at jeg la opp, da, prøver han seg med en forklaring.

Nå, ja. Det spørs hva en legger i begrepet «veldig involvert». Etter at han la opp har han blant annet vært knyttet til Vard-akademiet, A-laget og rekruttlaget – og vært styremedlem.

PÅ PLASS: Pappa og farfar følger med når Mathias spiller kamper.

PÅ PLASS: Pappa og farfar følger med når Mathias spiller kamper. Foto: Grethe Nygaard

Rune Thuestad er nå leder av klubbens råd, spiller på Vard 3 i 6. divisjon, er med i Vardhallen AS og er altså en av trenerne på G15-laget. Da kan man jo lure på hva som kommer til å skje når han involverer seg for alvor.

– Jeg synes ikke at jeg ofrer noe. Og så hjelper det selvfølgelig at klubben har en positiv utvikling. Stemningen er god, Vard er ikke lenger så trenerstyrt som før, nå er vi mange med samme tanker og fotballfilosofi som har et felles mål. Folk jeg selv har spilt sammen med opp gjennom årene, som for eksempel Dan Ove Vikse, Trygve Nygaard, Per Morten Sønstabø og Espen Severeide.

Best å slå Djerv 1919

Klubbfanatisme er ikke Rune Thuestads greie. Verken når det gjelder forholdet til de gamle byrivalene Haugar og Djerv 1919 – eller FKH.

– Opp gjennom årene er det mange markante personligheter med sterke meninger som har preget diskusjonene og samarbeidet. Det har ikke akkurat ført så mye bra med seg. Selv har jeg et godt forhold til naboene, også FKH. Det er jo veldig mange der nå som jeg selv har spilt sammen med i Vard, forteller han.

Et fornuftig svar. Men nå må vi få klubbrivaliseringstemperaturen opp litt, og overlater derfor neste spørsmål til junior:

– Hvilket lag er det deiligst å slå, Mathias?

– Djerv 1919. Opp gjennom årene har det alltid vært tøffe kamper mot dem, jevnt og med mange dueller. Vi spillere kjenner hverandre godt, og da er det ekstra gøy å vinne akkurat de kampene.

MED PAPPA OG FARFAR: Vard i tre generasjoner. Fra venstre: Mathias, John Mathias «Thias» og Rune Thuestad.

MED PAPPA OG FARFAR: Vard i tre generasjoner. Fra venstre: Mathias, John Mathias «Thias» og Rune Thuestad. Foto: Grethe Nygaard

Nye generasjoner

Praten med far og sønn Thuestad på Vardhuset nærmer seg slutten. På vei ut passerer vi bildet av farfar på veggen. Han har selskap av solide Vard-navn; Severeide, Bersaas og Sønstabø …

Navn som ikke bare er historie, men også klubbens framtid.

– Det er kjekt for den eldre garde å se at neste generasjon går igjen her på huset og gjør en innsats for klubben. Og når Mathias og kompisene hans blir eldre, vil det helt sikkert være plass til dem også, om de vil det, sier Rune Thuestad. 

Artikkelen er produsert av Haugesunds Avis og publisert i Vardmagasinet med tillatelse fra dem. Foto Grethe Nygaard, Haugesunds Avis.

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring