Haugesund Sparebank Magasinsponsor

Laget der ingen slutter

Espen Severeide klarer kunststykket å holde en treningsgruppe på over 20 gutter fornøyde.

Severeide er trener for et av Vard G10-lag. Rett over 20 ivrige gutter, der nesten samtlige går i 5. klasse på Solvang skole.

– Flere av dem begynte på Vardakademiet da de var fire. De fleste andre kom til fra 1. klasse, forteller Severeide da vi treffer ham i Vardhallen etter nok en fullført økt.

Gruppa har stort sett vært den samme siden den formelle oppstarten av laget, med noen få frafall og noen tilvekster.

– Det er noe av deg jeg er mest fornøyd med. Jeg tror noe av fundamentet blir lagt i og av foreldregruppa. Når de er fornøyd, er det lettere å motivere ungene til å bli med. Vi prøver å ha det kjekt, for eksempel med sommeravslutninger og Playstation-kvelder med pizza, forteller Severeide som også får hjelp med laget fra medtrener Geir Inge Davidsen.

Informasjon og kommunikasjon er viktig.

– Hvis ikke blir det fort gnisninger. Vi har lært litt underveis og jeg føler at vi har en forståelse i foreldregruppa for hvordan vi gjør ting. En aktiv foreldregruppe er viktig, understreker Severeide.

Han er også opptatt av å stille krav til guttene.

– Men jeg prøver å gjøre det med kjærlig hånd. Snakke, forklare og forsøkte å få ut det potensialet de har.

Treningsgruppa har to kamplag. G10-1 samt et lag i elleveårsklassen, G11-9. Lagene er ikke faste og spillerne får delta på det nivået der de føler seg komfortable.

– Etter en del år med trening er det litt spredning i ferdigheter i gruppa. Vi ønsker å gi et tilstrekkelig tilbud til spillerne på det nivået de er. Det har fungert fint til nå, men jeg er mer i tenkeboksen med tanke på neste år. Fysikken spiller en litt for stor rolle for de som spiller i elleveårsklassen. Jeg tenker at vi trolig ikke melder på et lag opp neste år. Jeg vil at vi skal bli bedre i måten vi ønsker å spille fotball på framfor å prioritere duellstyrke, sier Severeide.

Han innrømmer at det ikke alltid er like lett å gi et godt tilbud til en så stor gruppe, en gruppe med ulikt ferdighetsnivå.

– Det er utrolig viktig at alle føler at de får den samme oppfølgingen. Jeg prøver å bruke like mye tid på alle, uansett hvor de står, sier Severeide.

De aller fleste vet at han har mange år bak seg på Vards A-lag. Nå er det Vard 3 som får gleden av Severeides ferdigheter som spiller.

– Selv var jeg ikke noe barnestjerne. Jeg vet at folk plutselig kan ta store steg. Men da må de ikke gi seg, understreker han.

Til tross for en stor treningsgruppe, sier ikke Severeide nei om nye spillere kommer til.

– Vi har blant annet fått tre spillere via Vardmodellen i disse årene. Lagets policy er at dørene står åpne hos oss, understreker Severeide som har sønnen Sebastian på laget.

– Var det opplagt at du skulle trene denne gjengen?

– Ja, jeg så jo for meg det. Så trente jeg jo mange av dem allerede på Vardakademiet. Da var det naturlig å ha dem videre, sier han.

Severeide er selv lærer på Solvang skole og innrømmer at det ikke akkurat er en ulempe å være pedagog som trener.

– Nei, det er ikke dumt. Det er vel ikke uten grunn at mange lærere blir trenere. Men jeg har også sett pedagoger som ikke akkurat er det når de kommer i denne rollen. Det er ikke sikkert jeg lykkes alltid, jeg heller, smiler han.

PÅ ETNE CUP: Bak (f.v.): Espen Severeide (trener), Sebastian Severeide, Magnus L. Ramstad, Henrik K. Mittet, Eirik S. Hustoft, Oliver Stangeland, Dennis Morina, Oliver A. Aarbakke, Even B. Saltvedt og Geir Inge Davidsen (trener).
Foran: Sondre H. Kallevik, Omar Hourani, Nikolai Ø. Enersen, Ludvig Espedal, Andreas F. Davidsen, Sindre Sande, Oskar Morisbak, Torstein Ø. Røthing, Naod Hagos Gebrezgi og Endre B. Flateby.
Ikke til stede: Noah Mattson og Sebastian Emmelhainz.

Laget består som nevnt i all hovedsak av gutter fra klassene 5 A og B på Solvang skole.

– Som lærer der vet jeg at de kommer til å ha prosjekter på tvers av klassene og jobbe sammen. Da er det kjekt at de kjenner hverandre så godt som denne gjengen gjør. Noe av det kjekkeste jeg ser er når guttene henger sammen på fritida, på tvers av klassene. Ofte er det et lag for hver klasse. Jeg synes det er veldig fint å gjøre det på den måten vi gjør det. Det er kjekkere med en samlet gruppe, synes Severeide.

Selv om de fleste av guttene kjenner hverandre svært godt, synes treneren likevel at de er flinke til å ta imot de nye spillerne som kommer til.

– Ja, det har gått veldig bra. Så trener vi jo dem ikke bare til å bli fotballspillere. Vi forsøker også å trene dem til å bli bra folk og gi dem gode verdier, understreker Severeide.

Laget reiste til Voss Cup i 2017. Sist sommer sto Etne Cup på programmet. Og det blir cup i 2019 også.

– Vi må ha en cup! Selv har jeg lyst at vi skal prøve noe nytt. Det er gøy å variere litt. Gjerne reise litt vekk. Det er kjekt å møte andre lag enn de vi møter i serien. Vi får snakke med foreldregruppa, så får vi se hvor vi havner, sier han.

Det er mange lag i 2008-kullet til Vard. Severeide tror det blir en bra årgang for klubben.

– Ja, det er et stort kull. Det samme kan vi si om 2007. Det er gode årganger, både med tanke på antall spillere og kvalitet, sier han.

Og treneren ikke tenkt å gi seg med det første.

– Ikke før de bli leie av meg! Jeg synes det er kjempegøy og ser for meg å holde på i mange år ennå. Jeg tror fortsatt at jeg har noe å lære fra meg, sier Espen Severeide.

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring