Haugesund Sparebank Magasinsponsor

Da George Best kom til by`n

1970-tallet var Vards storhetstid. Det var da noen av Europas beste fotballspillere kom på besøk. George Best, for eksempel.

Fortsatt rangeres han som en av Manchester Uniteds aller beste spillere gjennom tidene. Driblefantomet med Beatles-sveisen er en legende- og han brukte 90 sekunder på å plassere ballen i nettet bak Vard-keeperen.

Over 5000 tilskuere hadde funnet veien til Haugesund Stadion denne tidlige ettermiddagen på ettersommeren i 1976. George Best, født 22. mai i 1946 i Belfast, Nord-Irland, var på tampen av sin stormfulle karriere og spilte nå for Fulham, sammen med bl.a. Bobby Moore og Rodney Marsh.

Pressefolk fra hele Norge og utlandet dukket opp og fotfulgte den sjarmerende kultfiguren. Fortsatt hadde han rykket, dragningene og fintene, men intensiteten var ikke som i glansdagene på Old Trafford. Fulham vant 5-1, og husker jeg ikke feil, var det Leo Austevik som scoret Vards mål på straffespark.

Autografjegerne hang seg på George Best etter kampen, og senere på kvelden var det fest på «gamle» Scandic Maritim for spillere og ledere fra begge lag. Det var mange som ville ha en bit av legenden, og han stilte villig opp til fotografering. Hva som skjedde senere på kvelden får være en godt bevart hemmelighet…

Rockestjerne

Egentlig var George Best fotballens første rockestjerne. Han spilte for Manchester United fra 1963 til 1973 og fikk med seg 466 førstelagskamper. Han scoret 178 mål, og ble ligamester to ganger. I 1968 var han med på å vinne Serievinnercupen, og dundret inn to mål i finalen mot Benefica. Samme år ble han kåret til Årets spiller i Europa.

Jorunn Severeide og George Best

Festen etter kampen mot Fulham i 1976 ble en minneverdig kveld for mange. George Best stilte villig til fotografering; her er det er Jorunn Severeide som får sine sekunder med «fame».

Også utenfor banen var han et naturlig midtpunkt. Men popularitet er vanskelig å håndtere, og George Best gikk i fella. Piker, vin og sang ble viktigere enn trening, og etter hvert havnet han på kant med både lagkamerater og klubbledelse.

Etter Europacup-triumfen i 1968 begynte også laget Manchester United å rakne. Tidligere storstjerner ble erstattet av middelmådigheter, og United mistet sin posisjon som Englands stolthet.

Brudd

I 1973 forlot Best klubben og la opp som fotballspiller- i en alder av 27 år. Han gjorde likevel comeback kort tid etter for naboklubben Stockport, før han ble hentet inn til London og Fulham. Senere spilte han også for skotske Hibernian, samt en rekke klubber i USA. Han la opp for godt i 1983 etter et kort opphold i den australske klubben Brisbane Lions.

Både under og etter sin fotballkarriere havnet Best ofte i tabloidavisenes sladrespalter, med historier som vanligvis inkluderte alkohol og damer.  Ifølge Wikipedia ble han i 1984 arrestert for fyllekjøring, og noen år senere ble han erklært personlig konkurs. I 2002 gjennomførte Best en levertransplantasjon med klar beskjed fra legene om at han måtte slutte å drikke. Det gikk ikke lenge før han igjen var tilbake på flaska.

Det er blitt påstått at han en gang fikk spørsmålet om hva han hadde brukt pengene sine på. Han skal ha svart: «I spent a lot of money on booze, birds and fast cars – the rest I just squandered.» (Jeg har brukt mange penger på sprit, ‘ryper’ (pene jenter) og raske biler – resten har jeg bare sølt bort.)

Gravferd

Best døde i november 2005,  etter at det som begynte som en luftveisinfeksjon, utviklet seg til svikt i flere organer.

Han ble gravlagt ved siden av sin mor på Roselawn gravlund i Belfast 3.desember 2005. Seremonien foregikk i parlamentsbygningen Stormont, der omkring 25 000 fremmøtte fulgte med på storskjermer utenfor.

Politiet anslo at mellom 75 og 100 000 mennesker hadde møtt opp ved Stormont eller langs veien for å vise George Best den siste ære. Selve begravelsen var en privat seremoni for de nærmeste, men etter familiens ønske ble ti tilfeldige mennesker i folkemengden også ønsket velkommen inn.

Mange andre

Men George Best er ikke den eneste legenden som har spilt mot Vard på Haugesund Stadion. Kevin Keegan, også han kåret til «Årets spiller» i Europa, faktisk to ganger; i 1978 og 1979, var en annen.

George Best og Egil Severeide

Jeg måtte jo snike en autograf, jeg også, på festen med George Best og de andre gutta i Fulham

Via kontakter til vår daværende hollandske trener Leo Halkes, ble det tyske topplaget Hamburger Sportsverein invitert til treningskamp i Haugesund sommeren 1978. Keegan hadde gått fra Liverpool til den tyske storklubben og for fulle tribuner viste han og hans nye lagkamerater at det var forskjell på tysk Bundesliga og norsk førstedivisjon.

Tilbake

Kevin Keegan kom forresten tilbake i 2014, da jeg inviterte han som foredragsholder til Haugalandskonferansen i mars det året. Over 600 deltakere fikk se Kevin snakke om sin fotballkarriere og hva bedriftsledere kan lære fra fotball. Jeg hadde Kevin med på en samling med bl.a. folk fra Westcon Løfteteknikk, NRK og Radio 102 og han satte virkelig pris på de to dagene i Haugesund.

Norge var et populært sted å dra til for britiske lag i oppkjøringen til sesongen på 70-tallet. Nå er det gjerne USA eller Asia som fortrekkes, ikke minst fordi publikumsframmøtet og inntektspotensialet til kampene mot lokale lag der er så mye, mye større.

Lista

Men jeg og mine medspillere i Vard på den tida fikk minnerike møter med engelske topplag. Det startet med Middlesbrough i 1974 og sluttet med HSV i 1978. Her er den komplette lista:

Middlesbrough (Graeme Souness, Bobby Murdoch, Alan Foggon) Manager: Jackie Charlton

  • West Ham (Trevor Brooking, Frank Lampard, Billy Bonds) Manager: John Lyall  0-5
  • Norwich (Ted MacDougall, Martin Peters, Kevin Bond) Manager: John Bond     1-0
  • Aston Villa (Andy Gray, Dennis Mortimer) Manager: Ron Saunders
  • Queens Park Rangers (Gerry Francis, Stan Bowles, Dave Webb) Manager: Dave Sexton  4-9
  • Fulham (George Best, Rodney Marsh, Bobby Moore) Manager: Bobby Campbell  1-5
  • Southampton (Mick Channon, Alan Ball) Manager: Lawrie McMenemy   0-3
  • FC den Haag (Roger Albertsen, van Vliet)
  • Hamburger SV (Kevin Keegan, Manfred Kaltz)   0-3
Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring