Haugesund Sparebank Magasinsponsor

Barn som får ansvar tar ansvar

Hvordan i all verden skal vi lære barn verdien av penger? Ved å gi dem ansvar, selvsagt.

I Haugesund Sparebank tror vi den beste måten vi kan lære barna om verdien av penger er å gi dem ansvar. Derfor har vi ikke aldersgrense på bankkort. Det kan kanskje høres skremmende ut. Se for deg en niåring med bankkort, på sjølstyr i smågodtdisken, lekebutikken eller på kjøpesenteret. Pengene brenner i lommen og flyr bekymringsløst avgårde etter innfallsmetoden. Og plutselig er kortet tomt, sparegrisen er slaktet og pengene borte. «Hva var det jeg sa», vil nok noen foreldre si.

Dagens 9-åringer er vokst opp i en digital verden. De har ikke noe sterkt forhold til kontanter, de bruker nettbrett, smarttelefon og spill på en annen måte enn vi som er voksne. Bankkort til barn er et naturlig steg i en digital modningsprosess.

I Haugesund Sparebank anbefaler vi å ha god kontroll på barnas pengebruk. Bruk mobilbank aktivt for å overføre småbeløp til spesielle formål: handle i butikken, kjøpe lørdagsgodt, enkel netthandel. Gjør barna bevisste på hvor mye som er på kortet – enten de husker det i hodet eller sjekker mobilbanken hyppig. Mange barn tror at foreldrene rår over en utømmelig pengekilde som aldri går tom.

Men hva om barna lærer at det faktisk går tomt? At de 40 kronene på kortet skal vare hele dagen på stranda, hele formiddagen i byen? Hva skjer da? Forståelse og respekt for penger læres best når barna får eierskap til det de har og ser konsekvensene av sine valg. Slik lærer barna også sparing. Du trenger jo ikke kjøpe for alt du har, du kan legge noe til side. Ni år gamle barn kan plusse, trekke fra og dele. De har gitt  seg i kast med gangetabellen. De regner i hodet – de er skarpe og kvikke.

Gode råd for deg som vil hjelpe barna til bedre økonomisk forståelse.

  1.  Alle har begrenset med penger. Et bankkort går tomt for penger.
  2. Snakk om penger – fortell hvor mye du overfører til barnas kort. Snakk om hva ting koster.
  3. Penger man har jobbet for er vanskeligere å bruke. Har du noen oppgaver som barnet ditt kan gjøre, som gir dem gleden av tjene egne penger?
  4. Spør barnet: Hvor mye har du, hvor mye vil du bruke, hvor mye har du igjen?
  5. Lær sparing. Vil du kjøpe noe nå eller spare til noe større senere?
  6. Ikke ha alle sparepengene på kortet.
  7. Samme varer kan ha ulik pris. Sjokoladen på bensinstasjonen kan være billigere å kjøpe i dagligvaren.
  8. Bankkortet er verdifullt. Ha det på en fast plass. Ikke røp koden.
  9. Gi barna skryt og belønning når de viser at de tar ansvar for bankkort og egne penger.

Snakk med oss om bankkort for dine barn her.

Haugesund Sparebank

T: 52 70 50 00
Kundesenter:
mandag – torsdag kl. 0815 – 1700, fredag kl. 0815 – 1530
https://haugesund-sparebank.no/

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring