Et friskt Vard-angrep under en småguttekamp våren 1995 endte med at lagets vietnamesiske spiss, Chau Ngoc Truong, gikk i bakken med et smell. Han pådro seg hjernerystelse og ble innlagt på Fylkessjukehuset i Haugesund. Her kunne den 13 år gamle Chau lett blitt liggende, isolert og ensom, hvis det ikke var for lagkameratene som straks tok initiativ til en kronerulling, kjøpte gaver og gikk på besøk til han på sykehuset.
Fotballen hadde skaffet Chau venner og et sosialt nettverk.
Samtidig slo en forskningsrapport (FAFO) fast følgende: ”Flyktninger har svært liten kontakt med nordmenn. Halvparten av dem hadde ikke hatt noen personlig kontakt med nordmenn de siste 12 månedene. Bare hver fjerde innvandrer har en norsk venn”.
En tankevekkende rapport, og kanskje like viktig å merke seg i dag, 23 år etter at den ble skrevet.
I Vard gjorde hendelsen med Chau den gangen et sterkt inntrykk, og ble foranledningen til at klubben satt ned en prosjektgruppe. Gruppen som besto av Bodil Nernes, Per Sønstabø, Arne Johan Kaarstad, Per Anstein Aarvik og Edvard Sternhoff (leder), fikk i mandat å se nærmere på hvordan klubben kunne utvikle arbeidet med integrering av innvandrere, flyktninger og asylsøkere, og få støtte og hjelp til dette arbeidet av kommune og samfunn.
Målsettingen
Prosjektgruppens arbeid resulterte i følgende målsetting: «Vard skal gi tilbud til hele familien.»
I dette ligger et ønske om å trekke våre nye landsmenn inn i et aktivt klubbmiljø med de rettigheter og plikter det medfører. Vard trenger foruten aktive spillere; trenere, ledere, dommere, tillitsvalgte og støttespillere i alle ledd. Flyktninger, asylsøkere og innvandrere trenger et sosialt nettverk”.
Prosjektgruppen sto også bak en rekke møter med myndighetene og søknader om støtte. Det skulle vise seg å bli en evigvarende ørkenvandring, med noen hyggelige unntak.
— Glemmer det aldri
Blant de mange, mange frivillige i Vard som har vært med og bidratt til å skape vennskapsbånd til våre nye landsmenn, er den kjente Vard-mannen Svein K. Olaisen.
I likhet med mange, var han en av dem den daglige lederen av Vardmodellen kunne ringe til og be om hjelp til å kjøre fra og til trening med nye gutter og jenter.
— Jeg glemmer aldri da jeg skulle kjøre en liten kurdisk gutt til hans første Vard-trening. Mor, far og søster ville være med og se hvordan det gikk med han og ble med på turen til Vardhuset.
Gutten ble tatt vel i mot, og stortrivdes fra første øyeblikk. Da jeg kjørte familien hjem etter endt trening ble jeg invitert inn på en kopp te. Det var ikke etter min plan, men da jeg så de bedende øynene på den lille søsteren kunne jeg ikke si nei. Helt sikkert var jeg den første nordmannen som var på besøk hos dem. Det ble en trivelig stund, og jeg glemmer aldri de glade øynene på den lille jenta som satte seg i fanget mitt og nesten ikke ville la meg gå, minnes Olaisen.