Du har sikkert lagt merke til denne høylytte, men alltid positive bergenseren i Vardhallen, som styrer titalls barn ved hjelp av litt plystring, enkle instruksjoner og mye gestikulering. De fleste vet hvem denne karen er, men ikke alle vet hva han driver med når han ikke er gymlærer på Skeisvang. Vardakademiet er en av Kjell Sture Jensens lidenskaper på fritiden.
Erstatter løkkefotballen
Vardakademiet hadde sin oppstart i 2003, like etter at Vardhallen ble bygget. Ideen kom fra daværende spillerutvikler i Vard, Kolbjørn Fosen. Intensjonen den gangen var å gi ekstraøkter til dem som ønsket det.
– Samfunnsutviklingen har vist oss at den gode gamle «løkkefotballen» er historie, og vi så oss nødt til å tilrettelegge for mer aktivitet. Vardakademiet er derfor et glimrende tiltak, der ungene får to ekstra økter, pluss sin egen lagstrening gjennom vintermånedene, sier Kjell Sture Jensen.
Stor aktivitet
Mange har nok hørt om Vardakademiet, men ikke helt fått tak på hva tilbudet konkret innebærer.
– Tidligere har Vardakademiet vært et tiltak for dem i skolealderen opptil 16 år. Vi har nå satt ungdomsakademiet på pause – og fokuserer mer på dem mellom 6-12 år. I tillegg har vi fått rekruttakademiet svært oppegående, forklarer Jensen.
Tirsdag og torsdag er «dobbeltlørdag» i Vardhallen. Aldri ellers er det så mye liv der. Et mylder av ung fotballyngel, erfarne instruktører og nysgjerrige foreldre. Midt i fargepalletten er det viktig med en rød tråd for øktene.
Selve Vardakademiet foregår i «fotballpausen», altså fra november og ut mars. Fokuset under øktene er i grove trekk «fotball er moro! Fotball er å måle krefter!» Teknikk/koordinasjon/balanse/fart/styrke er alle elementer vi legger inn i treningene. Øktene er delt opp i to fokusområder; spill og instruksjon. I spilleøkten deler vi Vardhallen inn i ni baner med små mål. Det varierer med tre mot tre eller fire mot fire. Her fokuserer vi kun på spilleglede, men gir de samtidig en god dose fotball under nøye oppsyn. Under instruksjonsøkten terpes spillerne på finter, vendinger, pasninger etc., med utgangspunkt i den nederlandske Coerver-metoden.