Haugesund Sparebank Magasinsponsor

– Jeg står i takknemlighets­gjeld til Vard

Eirik Horneland vokste opp i Vard. Han vil alltid ha med seg verdiene han lærte både i garderoben og på treningsfeltet.

HAUGESUND: Kåre Willoch var statsminister i Norge, Paolo Rossi skøyt Italia til VM-gull, og Survivors «Eye of the Tiger» herjet hitlistene. Det var på den tiden det var varmt om sommeren og kaldt om vinteren. Samtidig gjorde en ung gutt fra Sakkestadhaugen, sør i Haugesund, et valg som preget store deler av oppveksten og for så vidt også voksenlivet hans. Han valgte å tre på seg rød drakt og blå shorts, og han har selvsagt aldri angret.

– Hva det var som gjorde at jeg valgte Vard? Det var vel først og fremst det av jeg hadde en Vard-gjeng rundt meg. Skolekamerater og nabogutter. Det var vel litt geografisk bestemt. Bodde man der jeg bodde så var det Vard som gjaldt.

Tilfeldigvis var det også en del andre gutter fra 75-årgangen som startet samtidig med unge Horneland, og mange av dem skulle i likhet med Eirik gjøre seg bemerket på den lokale fotballstjernehimmelen.

Trygve Nygaard, Dan Ove Vikse, Stig Krohn Haaland, Rune Thuestad og Eirik Horneland har alle en innholdsrik fotballkarriere å vise til. Sistnevnte tror ikke det er tilfeldig at så mange fra samme kull kom seg opp og frem.

– Mange fra den gjengen jeg startet med hadde konkurranseinstinktet i seg, som meg. Vi var heldige som havnet med en trener (John Mathias «Thias» Thuestad) som var forut for sin tid. Vi fikk trene godt og vi fikk trene mye og vi lærte å bygge lag. Samtidig lærte vi hva sunne verdier var, og vi lærte å dra i samme retning. «Thias» hadde med seg en tankegang og en måte å gjøre ting på som han hentet fra Nederland. Det var nytt her på den tiden. Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk være med på den reisen. En reise som inneholdt mye ferdighetsskolering.

Man skulle gjerne tro at en prat om gamle gode Vard-dager handlet mest om kamper som ble vunnet på spektakulært vis, vakre scoringer, eller trofeer som ble løftet av kaptein Horneland. Men det er helt andre ting som ligger fremst i hans personlige minnebok.

– Det er selvsagt mye jeg kunne hentet fram, men for meg er det én ting som alltid var det viktigste, og som derfor står fram som det sterkeste minnet – det er garderoben. Garderoben og gjengen. Garderobekulturen har alltid vært viktig for meg. Jeg var alltid tidlig på trening, og jeg var alltid den siste som gikk hjem. Vi tilbrakte utrolig mye tid sammen på Vard-huset, og jeg mener bestemt at den sosialiseringen var en sentral del at vi lyktes også ute på banen. Garderobekulturen er en stor del av fotballen. Mye av det tankesettet og det jeg lærte den gangen har jeg tatt med meg inn i jobben min som trener. Skal man lykkes som lag må man snakke mye sammen og man må forstå hverandre. Kjenner man på trygghet og trivsel så fungerer man bedre.

Som FKH-trener omgir Horneland seg med ambisiøse spillere, skolerte medarbeidere og et stort knippe mennesker som har et hjerte for fotballens mange aspekter.

– Å drive med fotball handler om så mye mer enn å dyrke frem de få som skal bli gode. Jeg tenker at de gode finner sin vei uansett. Det henger ofte sammen med personlighet. Man må ikke glemme at det er mange som skal få lov til å ha det gøy med fotball uten å bryte gjennom. Det handler vel så mye om å ha en god og sunn hobby, finne gode venner, bygge relasjoner, få god helse. Fokuset blir gjerne for stort på de som skal bryte gjennom. Det er ikke så mange som klarer det. Tenk heller at det handler om å finne en lidenskap. Når jeg tenker på den gjengen som kom opp sammen med meg i Vard, så er noe av det fineste at noen brøt gjennom, mens mange av dem som ikke kom gjennom det siste nåløyet fant sin lidenskap i fotballen og forble involvert på ulikt vis. Mange fant sin arena. Jeg vil tippe at 60/70 prosent av den gjengen jeg var en del av fortatt er aktive innenfor fotballfamilien i en eller annen form.

De som husker Eirik Horneland fra tiden som ung gutt og voksen mann i Vard, husker nok gjerne en ledertype, en naturlig kaptein, en klar og tydelig stemme som luktet spillende trener lang vei.

– Jeg var veldig oppslukt i fotball tidlig. Kanskje ikke på samme måte som de som tenkte på å nå lengst mulig som spiller. Jeg tenkte veldig tidlig som en trener og drømte kanskje mer om det. Du kan på en måte si at jeg var interessert i spillet, ikke bare for meg selv men for hele laget. Jeg tror ikke det kom overraskende på de rundt meg da jeg tok steget fra spiller til trener.

Debuten på A-laget til Vard kom som 17-åring.

– Jeg var mer vel mer eller mindre fast med etter at jeg fikk debuten. Med unntak av den gangen jeg brakk foten som FKH-spiller senere i karrieren, klarte jeg å unngå skader. Jeg var godt trent samtidig som jeg hadde relativt høy smerteterskel. Du kan nok si at jeg løp meg gjennom en god del smerte i løpet av min aktive karriere.

Eirik Horneland. Foto: Foto Erik as

Som mange andre voksne er Eirik Horneland litt bekymret for at samfunnet utvikler seg i en retning der sosialisering må spille annenfiolin i forhold til digital kommunikasjon, dataspill-kultur, Facebook, Snapchat og Skype.

– Den samfunnsutvikling ser man også konsekvensene av i fotballen. Det er viktig for både unge og voksne å føle at de tilhører en gjeng. Da er vi igjen tilbake til den garderobekulturen og sosialiseringen jeg snakket om. Man kan selvsagt finne gode og sunne fritidsinteresser andre steder enn i fotballen, men jeg tror det er viktig å finne tilbake til tanken om trygghet og trivsel gjennom å være en del av noe.

Ser man A-stallen til FK Haugesund består den av en fin miks av lokale spillere og talentfulle spillere fra andre deler av landet og verden. Hver enkelt spiller har funnet sin vei til profftilværelsen.

– Det finnes neppe en fasit på hva man må gjøre for å bli god. Jeg tror det er mange trenere og klubbmiljøer som kompliserer det for mye. Jeg har alltid vært tilhenger av mye aktivitet. Dele inn i to lag og spille mye. Jeg tror at de trenerne i en ungdomsavdeling som klarer å bygge rundt et sterkt samhold, et sterkt lag og en lagskultur vil få frem individer som blir værende i fotballen.

– Hva tenker du om framtiden til Vard nå som A-laget er på vei ned i 3. divisjon?

– Jeg har ikke detaljkunnskap om hvordan det ser ut i Vard i dag. Det jeg kan si er at vi trenger en sterk nummer to-klubb på Haugalandet, og jeg tror det er godt mulig å kombinere bredde og satsing på et godt A-lag. For Vard handler kanskje det om å bygge rundt et sterkt miljø, samle den rette gjengen som ønsker å dra det i samme retning. Det er masse god kompetanse i Vard, og fasilitetene er der. Vard-huset, hallen, alle banene rundt. Alt ligger til rette. Jeg er helt sikker på at Vard kommer sterkt tilbake.

I sitt daglige virke på Stadion og på Haugebanen er Horneland omgitt av mange gode kollegaer som også har en fortid i Vard. Karl Oscar Emberland, Kolbjørn «Kolla» Fosen, Espen Skistad, Espen Bull. Tornøe, Harald Andreassen og Per Øyvind Mortveit. Flere andre har også vært innom FKH-systemet. Horneland tror ikke det er tilfeldig.

– De beste trenerne kommer fra de beste A-lagsmiljøene, og Vard har hatt mange av disse. Det har vært mange kunnskapsrike folk i klubben som har videreført kunnskapen sin til oss, så har vi fylt på med vårt eget og fått komme dit vi er i dag der vi konkurrerer på et høyere nivå.

– Hvilket forhold har du til Vard i dag?

– Jeg er takknemlig for den oppveksten og oppdragelsen jeg fikk i Vard, og jeg står på mange måter i takknemlighetsgjeld til klubben og de personene som var med å oppdra meg. De verdiene jeg fikk med meg fra Vard vil jeg alltid ha med meg videre i livet. Så har jeg selvsagt mange artige stunder å se tilbake på, både gjennom en haug med A-lagskamper og mange fine opplevelser i barne-og ungdomsfotballen. Pr. i dag har jeg ikke noe kontakt med Vard-miljøet. Det handler mest om at jeg er oppslukt i jobben min i FKH.

PS! Journalisten har spilt aldersbestemt fotball i Vard sammen med Eirik Horneland i mange år.

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring