Haugesund Sparebank Magasinsponsor

Hjemvendt bakromsspiss

Benedikte Aarvik var ikke sen om å finne veien tilbake til den røde drakten, da hun kom tilbake til hjembyen. Hun blir gjerne med å viser vei for yngre jenter.

Benedikte Aarvik er blitt 30 år og advokat, men fortsatt er hun fotballspiller som liker seg i bakrom. På jakt etter mål.

– Det har ikke blitt så mange scoringer som jeg hadde ønsket, sier hun som scoret begge da Vard nylig slo Hinna 2-0.

Landskamper

Vi møtes to dager etter en herlig 4-3-seier over Klepp 3. Det er sju kamper igjen, og Benedikte er på offensiven.

– Vi er over streken! Der håper vi å være også når sesongen er over. Å beholde plassen i 3. divisjon og få til et stabilt damelag, er et mål, sier hun angrepsvillig. Det blir en hard batalje i høst, men trener Andreas Ulland Andersen og spillerne har staket ut kursen. De vil spille i 3. divisjon også neste år.

Benedikte Aarvik har spilt mye og allsidig fotball. Blar du i boken som ble skrevet til Vards 100-årsjubileum i 2016, ser du bilde av en smilende Benedikte Aarvik i oversikten over landslagsspillere. Hun er en av ganske få Vard-jenter som har spilt for Norge (to kamper for J17).

Futsal

Mens hun dro fra byen for å studere, gikk det nedover med Vard, som rykket ned i 3. divisjon. Kvinnesatsing har det når sant skal sies vært så som så med. For Aarviks del ble det først studier og fotball i Trondheims-Ørn og Byåsen. Etter drøye tre år i trøndernes hovedstad, der hun studerte idrett og psykologi, fulgte jusstudier i Bergen.

­– Jusstudiet er tøft, så det ble fotball for gøy, for å holde meg i form. Sjuerfotball med studentlaget og futsal på vinteren var kjempegøy. Veldig intensivt og annerledes for meg som er bakromsspiss, sier hun.

Flere jenter

Kneet røk. Korsbåndsskade satte henne ut i ett år, men Benedikte ville spille mer. Det ville hun også da hun flyttet hjem, over åtte år etter at hun leverte fra seg Vard-drakten. I Vard var flere av jentene som hun spilte med i oppveksten stadig aktive. Marita Sætre ringte, og Benedikte var ikke vond å be. Her var til og med to av trenerne fra den gang, Trond Sætre og Lars Lie. For Aarvik var det en overgang å spille i 4. divisjon og ha trenere igjen.

Nå er Benedikte i sin tredje sesong etter hjemkomsten, og føler at Vard satser på laget og mener alvor med å få inn flere jenter.

­– Vi er flere som har passert 30, og de yngste på årets lag er bare 16 år. Men det er som om aldersforskjellen viskes ut når man spiller sammen. Vi er et lag, sier hun.

På Stadion

Nylig gikk hele gjengen sammen på Stadion og så Champions League. Lyon og Ada Hegerberg, med stjernestatus som knapt noen kunne forestille seg sist Benedikte Aarvik var Vard-spiller. Hun er sikker på at det Avaldsnes får til, og det de beste norske presterer i sine utenlandske klubber, har stor betydning for norske jenter. Selv hadde hun Ole Gunnar Solskjær og David Beckham som favorittspillere i oppveksten. I dag er kanskje Hegerberg det naturlige forbildet for småjenter?

I Vard har en ny jenteoffensiv ført til at det er mange helt unge. Så er det et stort gap opp til seniorlaget, der veteraner som Benedikte, Marita Sætre, Marte Lie og kaptein Nina Haug bidrar med solid rutine når de yngste A-lagsspillerne skaffer seg erfaring.

– Dere voksne spiller også en rolle for de yngste i Vard, tror du ikke?

– Jeg håper det. Forhåpentlig kommer det flere yngre spillere, slik at det blir et stabilt A-lag og Vard-lag også i alderstrinnene 13-19, sier hun.

Respekt

Høsten 2017 ble spesiell. Da var det håp om å få til både et A-lag og et J19-lag av det gode jentelaget. Så raknet det da en gjeng av de unge ble Djerv-spillere i stedet. Men Vard-ledelsen ga uttrykk for at de ville vil noe med jentefotballen, og sørget for ressurser til A-laget.

Andreas Ulland Andersen liker å være trener for det han karakteriserer som en gjeng som står på, lytter og lærer. Han mener det er viktig at det er entusiasme rundt klubbens damelag.

Statusen til kvinnefotballen er det ikke noe i veien med, med Avaldsnes som viktig foregangslag for unge å se opp til. Selv spilte og trente han med dyktige jenter i oppveksten, ikke minst som elev ved HTG.

– Jeg har alltid hatt respekt for damefotball, og har sett lagene bli bedre og bedre, sier Andreas Ulland Andersen.

Hva han skal gjøre neste sesong, er det for tidlig å si noe om. Uansett, Vard skal fortsette med planen de har vedtatt: Å få med flere jenter i klubben.

Jenter i Vard

Status høsten 2018 er at Vard har tolv jentelag i barnefotballen, fra J12 og nedover.

A-lag kvinner i 3. divisjon.

Ingen lag i ungdomsfotballen (13-19 år).

I 2019 tettes et av hullene; da melder Vard på et J13-lag.

Bakfra kommer flere jenter, så året etter blir det J14 og J13. Planen er at den utviklingen skal fortsette.

– Det er nedfelt i sportsplanen at Vard skal rekruttere så mange førsteklassinger at det skal være minst ett lag pr. årstrinn når jentene kommer til ungdomsfotballen. Vi er et stykke unna, men rekrutteringen har vært bra de siste sesongene, og vi jobber aktivt mot målet, sier daglig leder Rune Lothe.

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring