Haugesund Sparebank Magasinsponsor

Formannen som syntes Vardhuset var litt skummelt da han var liten

– Det satt alltid noen skumle menn der inne og røykte sigaretter.

I dag, sånn cirka 29 år etter at han tok på seg sin første Vard-drakt, er Kjartan Øvstedal (snart 36) langt mer varm i huset han var litt skeptisk til på begynnelsen av 90-tallet. Våren 2017 ble han valgt til klubbens nye styreleder. Eller formann som mann sa på den tiden da tobakkslukten trumfet odøren fra garderobene.

Hvordan endte egentlig dagens styreleder opp som klubbens kaptein? Fyren fra søre bydel (så vidt) som sluttet å spille fotball da han var 15 år og fikk andre interesser. Og som dukket opp som et ansikt utad i en revitalisert, liten supporterklubb seks år senere.

– Jeg ville spille fotball, og da var Vard eneste mulighet. Faren min var Vard-mann, med to registrerte A-kamper. En annen klubb hadde ikke gått. Jeg gjorde som de fleste andre på den tiden, begynte på fotball samtidig som jeg begynte på skolen. Lillesund hadde ikke Vard-lag, og derfor ble det grusen på Rossabø.

Det ble ingen A-lagspillere av 82-gjengen på grussløkka ved Rossabø skole.

– Det var en fin gjeng, og vi er kompiser fortsatt. Jeg ga meg da jeg var 15 år. Følte jeg hadde nådd potensialet mitt da. Jeg sluttet med fotball, og fikk andre, usunne interesser. Og så var det vel ingen i Vard som registrerte at vi sluttet. På den tiden var nok ikke klubben så flink til å se de nest beste. Muligens ikke i dag heller, men jeg håper vi er bedre.

Når Kjartan har funnet nye baner å boltre seg på, er vi i 1997. FKH er i eliten, og Vard litt i offside. Både Kjartan og Vard forsvant litt fra radaren på slutten av 90-tallet.

– Det var noen år der, rundt videregående jeg ikke var så ivrig. FKH hadde befestet sin posisjon. Men under studieårene ble jeg med en gjeng og børstet støv av Vard 3 igjen. I tillegg engasjerte jeg meg som supporter, og slengte meg på SuperVard rundt opprykket i 2003.

Påfølgende sesong i landets nest øverste divisjon, inneholdt en kamp supporteren aldri glemmer. 5-1-seieren mot FKH. Selv om det endte med nedrykk for både FKH og Vard den sesongen, beskriver han den kampen som den enkeltstående største opplevelsen som Vard-supporter.

Kjartan Øvstedal

Du vet du har med en noe spesiell Vard-fan å gjøre når en saltohoppende Alexander Stølås pryder en hel vegg i stuen. Bildet på veggen er tatt av Grethe Nygaard.

– Trodde du på denne tiden at Vard faktisk kunne hamle opp med FKH? Bli en seriøs konkurrent?

– Jeg må vel innrømme at det lurte en naiv tanke der, om at vi hadde noe å stille opp med. I ettertid ser jeg jo hvor naivt det var, selv om vi ikke var langt unna der og da. Akkurat i disse årene var jeg nok litt anti-FKH. Kjente på rivaliseringen. Nå ser jeg at Vard ble drevet feil utifra forutsetningene som lå der. Og bortsett fra noen år som supporter, har jeg alltid hatt et godt forhold til FKH.

Nå begynner han å prate som en styreleder, men det er fortsatt ikke noe i historien som forteller hvordan han havnet i den stolen.

– Det var vel i 2008 jeg kom nærmere innsiden av klubben. Da ble jeg spurt om å bidra i støtteapparatet rundt A-laget. Og sa naturligvis ja. Jeg har alltid hatt lyst til å bidra for klubben min, og på den tiden var det også flere av kameratene mine som spilte på A-laget.

Han snakker varmt om sesongene 2009-2012. Ja, naturligvis opprykket i 2012 som det sportslige høydepunktet, men disse årene var mye mer enn det ene opprykket.

– Det var stort å få oppleve det fantastiske samholdet som er i et lag. Selv om du ikke kan bidra så mye fotballmessig, fikk jeg være med og bidra med mitt. Tror faktisk jeg vil trekke fram 2009-sesongen som den fineste. Sportslig var den ganske bra, og stemningen i laget var enda bedre. Det var en fin gjeng. Og så var det min første fra innsiden.

I 2013-sesongen i Adeccoligaen var han presse- og arrangementsansvarlig på Vards kamper. Det endte som kjent med nedrykk for klubben, men for Kjartan endte det med opprykk i klubben. Han ble spurt om å være med og styre klubben i sitt hjerte.

– Som sagt, liker jeg å bidra for klubben min, og det var ikke vanskelig å si ja til det heller. Og da jeg noen år senere ble spurt om å bli styreleder, kom jeg ikke på noen gode nok grunner til å si nei.

Som klubbens leder er det naturligvis tungt å se at Vards beste herrelag styrer mot nedrykk til 3. divisjon.

– Hvilke tanker gjør du deg om 3. divisjon? Hva betyr dette for klubben?

– På kort sikt må vi mobilisere for å komme opp i 2. divisjon. Økonomisk sett er det i utgangspunktet ikke så stor forskjell på inntekter og utgifter. Men i et lengre perspektiv, spesielt sportslig, vil jeg være bekymret om vi ikke befinner oss i 2. divisjon. Da vil de gode, unge spillerne som ikke er god nok for FKH, forsvinne andre steder. Det vil eventuelt være et tap for Vard og et tap for fotballen på Haugalandet.

For dem som kjenner til Kjartan Øvstedal, er det ingen hemmelighet at han er lidenskapelig opptatt av ganske mye. Vard, katten sin, Liverpool, venner, familien, sosiale sammenkomster, Oasis og sport. Han kommer ikke på sisteplass hvis noen byr opp til sportsquiz. Ber du ham om å sette opp topplister, er han ikke vanskelig å be.

Men klarer styrelederen på strak arm å sette opp sin personlige førsteellever med Vard-menn?

Svaret er ja. De 11 kommer ganske så kjapt.

Styrelederens 11 (4-3-3): Helge Sandvik – Espen Bull-Tornøe, Eirik Horneland, Per Morten Sønstabø, Alexander Stølås – Steinar Lein, Jarle Steinsland, Jørn Hansen Lilleng – Reidar Dommersnes, Alexander Søderlund, Jarle Wee

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring